Skattenyt

Ny lov styrker retssikkerheden for virksomheder i skattesager

Ny lov styrker retssikkerheden for virksomheder i skattesager

Fra januar 2025 vil virksomheder få mulighed for at få beskikket en forsvarer i administrative bødesager på skatte- og afgiftsområdet. Dette er en del af et nyt lovforslag fremsat af skatteminister Rasmus Stoklund, som har til formål at styrke retssikkerheden i disse sager.

Hidtil har kun private borgere haft ret til en beskikket forsvarer i administrative skattesager, men det nye forslag udvider denne rettighed til også at omfatte virksomheder. Forslaget gælder for sager om overtrædelser af skatte- og afgiftslovgivningen, der behandles administrativt af Skatteforvaltningen, og det forventes især at gavne små og mellemstore virksomheder, der ofte kan have vanskeligt ved at navigere i komplekse skattesager.

”Regeringen ønsker at sikre, at både borgere og virksomheder har fuld tillid til skattesystemet. Derfor er det vigtigt at styrke retssikkerheden, især når det gælder sager, der kan være både tidskrævende og belastende for virksomhederne,” udtaler skatteminister Rasmus Stoklund.

Lovforslaget inkluderer desuden en udvidelse af retten til aktindsigt i Skatteforvaltningens materiale i sager, hvor der ikke er beskikket en forsvarer. På denne måde får både private og virksomheder bedre mulighed for at forstå og imødegå de oplysninger, der lægges til grund for afgørelserne.

Hvis en sag ikke kan afsluttes med et administrativt bødeforelæg, vil den blive overdraget til politiet med henblik på domstolsbehandling. Forslaget er tæt tilpasset retsplejeloven, så der sikres samme retssikkerhedsmæssige standarder, uanset om sagen behandles administrativt eller i retssystemet.

Loven træder i kraft den 1. januar 2025 og vil sikre en væsentlig forbedring af retssikkerheden for både private borgere og virksomheder i skatte- og afgiftsretlige sager.

Relaterede artikler

Læs også..

Opdaterede momsregistreringsregler fra 2025

Opdaterede momsregistreringsregler fra 2025

Mange virksomheder mangler stadig at vælge nyt bogføringssystem

Mange virksomheder mangler stadig at vælge nyt bogføringssystem

Ny momsregel med stor praktisk betydning

Ny momsregel med stor praktisk betydning