Momsnyt

Opdaterede momsregistreringsregler fra 2025

Opdaterede momsregistreringsregler fra 2025

Fra januar 2025 bliver det lettere for iværksættere at forstå, hvornår de skal opkræve moms på deres fakturaer. Samtidig får mindre virksomheder mulighed for at sælge til private i andre EU-lande uden at skulle momsregistrere sig der.

I Danmark har omsætningsgrænsen for momsregistrering været 50.000 kr. siden 2002, hvilket betyder, at en virksomhed skal begynde at opkræve moms, når den når dette beløb. Hvis det ved opstart er klart, at omsætningen vil overstige denne grænse, skal virksomheden momsregistreres fra starten.

Tidligere har vurderingen af, om omsætningsgrænsen er overskredet, skullet tage udgangspunkt i en løbende 12-måneders periode. Fra 1. januar 2025 ændres denne regel, så vurderingen nu sker pr. kalenderår, hvilket betyder, at regnskabet nulstilles hvert nytår.

Ændringen vil især gavne dem, der driver små virksomheder som f.eks. vinduespudsning eller havearbejde i deres fritid. De kan fremover nemt følge deres år-til-dato-omsætning og se, om de nærmer sig grænsen for at skulle momsregistreres.

Ændringer for salg til andre EU-lande

Fra 2025 vil også reglerne for salg til kunder i andre EU-lande blive harmoniseret. Dette vil især være relevant for små danske virksomheder, der sælger varer som strikkegarn, legetøj, hobbyartikler, tøj og sko til private i andre EU-lande gennem B2C-fjernsalg.

Indtil nu har virksomheder skulle betale moms i kundens hjemland, hvis deres samlede fjernsalg til EU-lande overstiger 10.000 EUR årligt. Dette kunne gøres ved at lade sig momsregistrere i de enkelte lande eller ved tilmelding til OSS-ordningen.

Fra januar 2025 kan virksomheder i EU vælge ikke at lade sig momsregistrere i andre EU-lande, hvis følgende to betingelser er opfyldt:

  1. Den samlede årlige omsætning i EU må ikke overstige 100.000 EUR (ca. 750.000 DKK). For danske virksomheder medregnes både omsætningen i Danmark og i andre EU-lande, hvilket betyder, at reglen primært gælder de mindste virksomheder.
  2. Virksomhedens årlige omsætning i det land, hvor man ønsker fritagelse for momsregistrering, skal ligge under landets specifikke grænse. For eksempel har Tyskland en momsgrænse på 22.000 EUR, hvilket giver små danske virksomheder en konkurrencefordel i visse tilfælde, da den danske momsgrænse er lavere.

For virksomheder, der vælger at fravælge momsregistrering i et andet EU-land, gælder der visse formelle krav, herunder indberetning af oplysninger til Skattestyrelsen hvert kvartal.

Det kan for nogle virksomheder være fordelagtigt at træde ud af OSS-ordningen, men det er vigtigt at overveje konsekvenserne nøje. Momsfritagelse betyder, at der ikke kan trækkes købsmoms fra for udgifter relateret til det momsfritagne salg, og der vil muligvis kun være delvis fradrag for moms af fællesomkostninger. Derfor bør beslutningen om framelding vurderes grundigt.

Relaterede artikler

Læs også..

Ny lov styrker retssikkerheden for virksomheder i skattesager

Ny lov styrker retssikkerheden for virksomheder i skattesager

Mange virksomheder mangler stadig at vælge nyt bogføringssystem

Mange virksomheder mangler stadig at vælge nyt bogføringssystem

Ny momsregel med stor praktisk betydning

Ny momsregel med stor praktisk betydning